Értelmi fogyatékossággal élő felnőttek gondolatai az intézményi kiváltásról 3. – Tapasztalatok érdekvédelmi tanácsadóként

with Nincs hozzászólás

 

kivaltas3

 

Egy nagyon nagy problémáról szereztem tudomást nemrég.

 

Van egy kiváltási program, aminek már véget ért az első része és most készítik elő a második részét. Ezzel a második résszel vannak a problémák.

 

Az első rész arról szólt, hogy 7 nagyintézményből költözött ki közel 600 fogyatékossággal élő ember. Az érintetteket a nagyintézményekből kisebb lakásokba, vagy lakócentrumokba költöztették.

 

Őket kellett mentorok és érdekvédelmi tanácsadók segítségével felkészíteni arra, hogy milyen életük lesz akkor, ha kiköltöznek a nagyintézményekből.

 

Jó magam is voltam érdekvédelmi tanácsadó. Én is elvégeztem egy tanfolyamot, ami ezzel foglalkozott. Nekem két helyszínen, Szakolyon, illetve Bélapátfalván kellett az érintetteknek információkat nyújtanom a kiköltözéssel kapcsolatban.

 

Most a kiváltási program második részét tervezik, amit majd 2017-ben szeretnének elindítani.

 

A pályázati kiírásban olyan alapvető problémák vannak, amelyek teljesen szembe mennek a fogyatékos emberek jogaival foglalkozó ENSZ egyezménnyel, illetve a „Semmit rólunk, nélkülünk!” elvvel.

 

A kiírás elkészítésébe sem a fogyatékossággal élő embereket, sem az érdekvédő szervezeteket nem vonták be.

 

A másik ilyen probléma, hogy lakók felkészítését nem részletezi a kiírás. Sok dologra kitér, például, hogy a tévére mennyit lehet költeni. Csak éppen arról nem szól, hogy a fogyatékossággal élő embereket ki, hogyan és mennyi pénzért fogja felkészíteni az önálló életre.

 

Valamint a pályázat kiírói arra sem tértek ki, hogy a súlyos fogyatékossággal élő emberek, hogyan fognak új lakásokba költözni.

 

Tehát ezt az egész új tervet újra kéne gondolni!

 

 

Bercse László
az ÉFOÉSZ társelnöke

 

Az ÉFOÉSZ közleménye, az új, kiváltásról szóló pályázati kiírással kapcsolatban itt érhető el.

 

A fenti kép az ENIL kiadványában jelent meg.
A kiadvány az önálló életvitelről szól és itt lehet elolvasni.