Magyarországnak 2017-ben kell beszámolnia arról, hogyan tesz eleget az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló Egyezményében foglalt kötelezettségeinek.

A felülvizsgálat első lépéseként az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogaival Foglalkozó Bizottsága kérdéseket tesz fel Magyarország Kormányának. Ahhoz, hogy milyen kérdéseket tegyenek fel, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, valamint az ÉFOÉSZ Központban működő Önérvényesítő Csoport tagjai is küldtek javaslatokat a Bizottság részére.

A kérdések megfogalmazásában együttműködtünk a tapolcai önérvényesítőkkel, akik nagyintézményből költöztek ki és már önálló életet élnek a megfelelő segítséggel.

„Minden fogyatékossággal élő embernek joga van a szavazáshoz, a családalapításhoz és a munkához”.

Bercse László bejelentkezése a prágai Europe In Action konferenciáról. Az eseményen László is tartott előadást arról, hogy miért fontos az értelmi fogyatékossággal élő emberek számára a teljes cselekvőképesség és a támogatott döntéshozatal.

Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnöke 2017. júniusától egy nemzetközi vezetői pozíciót is betölt. Lászlót ugyanis Prágában, az EPSA (az Önérvényesítők Európai Platformja) közgyűlésén beválasztották a nemzetközi szervezet öt fős vezetőségébe.

Ebben a videóban,- amely a választás előtt készült- László bemutatkozik leendő új kollégáinak és elmondja, miért fontos számára ez az új tisztség.