A TASZ konferenciája: Emberi jogok oktatása fogyatékossággal élő tanulóknak

with Nincs hozzászólás
A TASZ konferenciát rendezett 2016. december 8-án. A TASZ jelentése: Társaság A Szabadságjogokért. A konferencia címe ez volt: HOGYAN VÉDJEM MEG MAGAM? Emberi jogok a gyógypedagógiai oktatásban.

 

A konferencián arról volt szó, hogy a fogyatékossággal élő gyerekek és fiatalok hogyan tanulhatnak az emberi jogaikról. A TASZ szeretné, ha az érintettek élni tudnának ezekkel a jogokkal. Szeretnék, ha az érintettek meg tudnák magukat védeni magukat a kizsákmányolástól, és a társadalmi kirekesztéstől.

 

Ezért a konferenciára sok civil szervezet képviselőjét hívták meg. Részt vettek: érintettek, szakemberek és szülők. Megosztották a tapasztalatokat az emberi jogok oktatásáról.

 

 

A meghívottak között szerepelt Bercse László is. László arról beszélt, mire jók az emberi jogaink. Elmondta, hogy az emberi jogok a mindennapokban nyújtanak védelmet. Az emberi jogok nagyon fontosak a fogyatékossággal élő emberek számára. Ők ugyanis másoknál sokkal jobban ki vannak téve a visszaéléseknek. Főleg például akik gondnokság alatt állnak és nem hozhatnak egyedül fontos döntéseket. Vagy akik nagy intézményekben élnek.

 

Ráadásul az érintettek nagy része nincsen tisztában a saját jogaival. Fontos, hogy ezekről tudomást szerezzenek. A számukra hozzáférhető és érthető módon. László azt is elmondta, hogy ő sem tanult az iskolában az emberi jogokról. Szeretné, ha az utána következő tanulók már tanulhatnának ezekről. A legjobb pedig az lenne, ha a fogyatékos és nem fogyatékos tanulók együtt tanulhatnának. Inkluzív módon. Így gyakorolhatnák legjobban egymás elfogadását. (Az inkluzív oktatásról korábban már írtunk. Ezt a cikket itt lehet elolvasni.)

 

A TASZ közös munkát szeretne elindítani. Ki fognak dolgozni egy javaslatot a kormányzat számára. A javaslat arról fog szólni, hogyan kellene az emberi jogokat oktatni a fogyatékossággal élő tanulóknak.