„Nem csupán új házakat kell építenünk, hanem egy befogadó társadalmat.” – Belonging konferencia, Izrael

with Nincs hozzászólás

2019. november 24-től 25-ig zajlott a Belonging (magyarul: „Tartozni valahová”) című konferencia Tel Avivban, Izraelben. Az eseményen előadóként részt vett Bercse László is, aki az európai önérvényesítőket képviselte. A kétnapos eseményről Bercse László beszámolóját olvashatjátok.

 

 

Nemrég nagyon nagy megtiszteltetés ért, ugyanis 2019. november 24-től 25-ig részt vettem egy nemzetközi eseményen Izraelben, Tel Aviv városában. A konferenciát az AKIM Israel és az Inclusion International szervezte.

 

Az AKIM Israel egy nagy szervezet, egész Izraelben segítik az értelmi fogyatékossággal élő embereket és családjaikat érdekvédelmi munkájukkal és különböző szolgáltatásokkal. Az Inclusion International egy világméretű szervezet. Ez azt jelenti, hogy a világ számos országában vannak tagszervezetik, amelyek segítségével védik az értelmi fogyatékossággal élő emberek és családjaik érdekeit.

 

A konferencián önérvényesítők, családtagok és segítők beszéltek arról, mit jelent tartozni valahová, például egy helyi közösséghez. Arról is beszéltünk, mit lehet tenni azért, hogy az érintett emberek valóban tartozni tudjanak egy közösséghez, vagyis, hogy egyenlő és elfogadott tagjai legyenek annak.

 

Az első napon előadást tartottam Connie Laurin-Bowie-val, az Inclusion International igazgatójával közösen, az intézményi férőhely kiváltásról. Connie áttekintést adott a világszintű helyzetről, én pedig az Európai és azon belül a magyarországi fejleményeket ismertettem. Elmondtam például, hogy „Nem csupán új házakat kell építenünk, hanem egy befogadó társadalmat.” Kiemeltem, hogy a valódi önálló életvitelhez elengedhetetlen a megfelelő támogatás és a lehetőség, hogy önállóan döntsünk az életünkről.

 

Mindketten elmondtuk, hogy a kormányoknak fel kell ismerniük: a kiváltás nem egyszerűen arról szól, hogy az érintett személyek egyik helyről a másikra költöznek. Ehelyett az igazi cél az, hogy vissza tudjanak illeszkedni a közösségeikbe, ahol befogadják őket és ahol szükség van rájuk.

 

Ezalatt a két nap alatt én is sokat tanultam más felszólalóktól. Például azt, hogy néhány országban cégek nyújtanak támogatott lakhatási szolgáltatásokat magánszemélyektől bérelt lakásokban. Mivel ezek piaci cégek, muszáj jó minőségű szolgáltatást nyújtaniuk, különben senki nem venné igénybe a szolgáltatást és a cég elvesztené a bevételét.

 

Az eseményen részt vett kollégám Jyrki Pinomaa, az Inclusion Europe elnöke is. Az első nap zárásaként a családok szerepéről beszélt. Arról, hogy a családok kell, hogy vezessék a befogadásért küzdő mozgalmat. Azt is elmondta, hogy a fogyatékossággal élő emberek családjainak kiemelt támogatásra van szükségük, különben elszegényednek és elszigetelődnek másoktól.

 

A második napon részt vettem az Empower Us workshopon. Az „Empower Us” egy angol kifejezés, ami magyarul nagyjából azt jelenti: „Erősíts minket!” vagy „Tegyél minket képessé!” Az Empower Us az Inclusion International képzési programja, ami önérvényesítőknek szól és amit önérvényesítők vezetnek. A képzéseket az Empower Us munkacsoport vezeti, akik önérvényesítők a világ különböző országaiból. A képzéseket a világ különböző pontjain tartják, hogy új információkkal lássák el az önérvényesítőket és mindenhol erősítsék az önérvényesítő mozgalmat.

 

Ezúttal a képzést két önérvényesítő tartotta: Tia Nelis az Egyesült Államokból és Mark Mapemba Malawiból, Afrikából.

 

A képzésen megtudhattuk, hogy az önérvényesítésnek 3 része van:

  1. az egyéni szintű önérvényesítés, amikor kiállok magamért;
  2. a csoportos önérvényesítés, amikor többen dolgozunk egy adott probléma megoldásán;
  3. és a gyakorlati önérvényesítés, amikor közösen lépünk fel egy adott célért. Például, figyelemfelhívó kampányokat szervezünk, vagy politikusokkal tárgyalunk.

 

Ezekre a lépésekre mind szükség van azért, hogy sikeresen álljunk ki magunkért és a társainkért.

 

A képzésen szituációs játék is volt. Olyan helyzeteket játszottunk el, amikor közösen szembesültünk egy mindnyájunkat érintő problémával, a megoldáson pedig közösen kellett dolgoznunk.

 

Nagyon tetszett nekem a konferencia és a város is, örülök, hogy ott lehettem.